Iesākt dienu ar smaržīgas un uzmundrinošas kafijas tasi ir ierasts rituāls daudziem. Un tad vēl vienu pirms pusdienām, kad darba dunā sāk zust možums. Un varbūt vēl vienu pēcpusdienā, ja vakarā paredzēts kāds svarīgs pasākums vai aktivitāte. Taču var pienākt brīdis, kad uzticamais kafijas aparāts pēkšņi pārstāj darboties. Bieži šķiet, ka tas noticis negaidīti, taču patiesībā, ja vien nav aparāts nav nomests uz grīdas, bojājumi rodas pakāpeniski ilgākā laika posmā. Kafijas aparāta remontu uztici profesionālam un sertificētam meistaram, taču par to, kādas ir biežākās lietošanas kļūdas, kas noved pie iekārtas salūšanas, lasi rakstā!
Viens no biežākajiem kafijas aparāta bojājumu cēloņiem ir tā regulāra netīrīšana. Kafijas aparātos tiek sildīts ūdens un piens, uzkrājas kafijas biezumi un eļļas no kafijas pupiņām, kas laika gaitā var izraisīt aizsērējumus, pelējuma veidošanos un pat mehāniskus bojājumus.
Vēl viena bieži sastopama kļūda ir nepareiza kafijas maluma veida izmantošana. Katrs kafijas aparāts ir paredzēts darbam ar konkrēta biezuma malto kafiju, piemēram, espresso automāti ir paredzēti smalka maluma kafijai, savukārt kafijas aparātiem ar pilienveida darbības principu ir nepieciešama vidēja maluma pakāpe. Nepareiza kafijas veida izmantošana var izraisīt aizsērējumus, kas apturēs kafijas tecēšanas plūsmu un noslogos iekārtas detaļas.
Ja aparātā tiek maltas kafijas pupiņas, nepieciešams pievērst uzmanību pakas sastāvam. Ja tiek lietotas lētas vai nezināma ražotāja kafijas pupiņas, kas tiek pirkts nepārbaudītā vietā, iepakojumā var būt svešķermeni, piemēram, akmentiņi vai koka gabaliņi. Pirms izbērt iepakojuma saturu kafijas aparātā, mūsu meistari iesaka pārliecināties par sastāva kvalitāti. Ja svešķermenis iekļūs kafijas dzirnaviņās, asmeņi tiks bloķēti vai bojāti un būs nepaciešams iekārtas remonts.
Jāuzmanās izmantot arī aromatizētas kafijas pupiņas ar piedevām. Ja kafijas pupiņas ir pārklātas ar saldu, lipīgu slāni, uzglabājot tās kafijas aparāta konteinerī, tās pēc laika pielīp viena pie otras un tiek bloķēta pupiņu kustība. Vai arī maltās kafijas biezumu daļiņas pielīp viena pie otras un bloķē kafijas dzirnaviņu darbību un kustību.
Kafijas aparātā izmantotā ūdens kvalitāte būtiski ietekmē gan kafijas garšu, gan iekārtas ilgmūžību. Krāna ūdens izmantošana, neņemot vērā tā cietību vai piesārņojumu, var radīt problēmas. Ja krāna ūdens ir ciets, tas izraisa minerālu uzkrāšanos, kā rezultātā aizsērē caurules, tiek bojāti sildelementi un samazinās iekārtas efektivitāte. Ja krāna ūdens satur hloru, tas var veicināt metāla detaļu rūsēšanu. Risinājums ir kafijas pagatavošanai izmantot filtrētu ūdeni vai, ja dzīvo rajonā ar cietu krāna ūdeni, regulāri atkaļķot iekārtu.
Ja kafijas aparātu izmanto sezonāli, jo tas stāv vasarnīcā vai lauku mājā, tad būtiski ir nepakļaut to mitruma iedarbībai. Uzglabājot kafijas aparātu, piemēram, pagrabā vai garāžā, ir risks veicināt rūsēšanu vai radīt ar iekārtas elektrisko sistēmu saistītas problēmas. Ja kafijas aparātā ir palicis ūdens un tas tiek uzglabāts vietā, kur temperatūra noslīd zem nulles, ūdens var sasalt, izplesties un sabojāt iekšējās detaļas. Vienmēr pirms kafijas aparāta došanās ziemas guļā, iekārtu nepieciešams pilnībā iztīrīt, maksimāli iztukšot no ūdens paliekam, veikt pilnu apkopi, tīrīšanu, atkaļķošanu, iztukšot konteineri ar kafijas pupiņam. Tikai tīru, sakoptu un sausu iekārtu var likt kastē uz ziemas miegu, pārliecinoties, ka tā ir pasargāta no putekļiem un mitruma.
Kafijas aparātos ir detaļas, kas laika gaitā nolietojas, piemēram, blīves un filtri. Nodilušas blīves var izraisīt noplūdes, samazināt spiedienu un iespaidot pagatavotās kafijas kvalitāti. Savukārt ja ūdens filtrs netiek regulāri nomainīts, tas var aizsērēt, samazinot ūdens plūsmu un noslogojot iekārtu.
Kafijas aparātiem ir nepieciešama pienācīga aprūpe un uzmanība. Ja tavs kafijas aparāts ir pārstājis darboties, piesaki remontu TSC autorizētajā servisā un ļauj mūsu sertificētājiem meistariem parūpēties par tavu iekārtu, nodrošinot, ka kafijas automāts arī turpmāk katru dienu pagatavos tev tasi perfektas kafijas.